ПОТПИСАН УГОВОР О ДОНАЦИЈИ ПВЦ КАНТИ И КОНТЕЈНЕРА

Општину Темерин данас је посетила саветница министра за заштиту животне средине Сара Павков, поводом конкурса преко којег је општина Темерин од овог Министарства добила 131 ПВЦ канту од 240 литара и 120 ПВЦ контејнера од 1.1 кубик.

Потписивању уговора, поред председника општине Младена Зеца и саветнице министра заштите животне средине Саре Павков, присуствовали су и члан већа задужен за инвестиције Драган Бјељац, као и директор ЈКП Темерин Жељко Џакула.

 

Павков је том приликом нагласила да је један од приоритета овог Министарства управљање отпадом, а донирана опрема ће управо допринети да локалне средине буду здравије и чистије.

 

Министарство заштите животне средине је обезбедило опрему за 34 јединице локалне самоуправе, а једна од њих је и општина Темерин. Један од приоритета Министарства заштите животне средине је управљање отпадом, тако да ће ова опрема директно утицати на бољи квалитет живота грађана, у смислу да се опрема користи директно у сакупљању отпада, тако да ћемо имати чистији и здравији Темерин. У фокусу је помоћ министарства јединицама локалне самоуправе. Свим мерама које смо до сада спровели кроз овај, али и остале конкурсе, радимо на конкретизовању и директној имплементацији активности које ће утицату на бољу заштиту животне средине.

 

Према њеним речима, од 2020. године спроведено је неколико важних конкурса, чији ће се утицај директно одразити на квалитет живота грађана, а у плану је и сарадња са Министарством просвете, да би се млађе генерације едуковале о томе како треба да се односе и понашају према природи.

 

Министарство ради на неколико фронтова паралелно. Од новембра 2020. године спровели смо неколико суштинских конкурса који ће директоно утицати квалитет живота у јединицама локланих самоуправа. То су пре свега конкурси који ће се одразити на смањење аерозагађења кроз замену котлова у јавним институцијама и индивидуалним ложиштима, затим пошумљавање, конкурс за очување и заштиту земљишта, подизање свести о значају животне средине. Министарство борбено приступа свим препрекама, којих у овој области има на сваком кораку – објашњава Павков.

 

Младен Зец  истакао је важност ове донације за општину Темерин и најавио велике пројекте у наредном периоду у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине.

 

Ова донација значи, како нама тако и ЈКП Темерин, како бисмо што лакше одвозили смеће на нашу депонију и побољшали нашу животну средину.  Донирани контејнери ће бити подељени привредницима и предузетницима и објектима јавне намене, како би се смеће лакше односило.

Ми сваке године издвојимо око два, три милиона за куповину канти за домаћинства, тако да нам ова донација много значи, јер не морамо да издвајамо средства из нашег буџета, нарочито за ове контејенере које смо добили, а који су много скупљи. Ово је тек почетак сарадње са Министарством заштите животне средине. Нама тек предстоје велики пројекти што се тиче пречистача фекалне канализације и изградња канализацоне мреже – рекао је председник општине Зец.

 

Пренето са ТЕМЕРИН ИНФО.