ЈЕСЕН У СТАРОМ ПАРКУ

Јесен је, посебно као ова, препуна сензација боја, покрета, звукова, мириса. То се посебно лепо запажа у састојинама листопадног дрвећа, било шумским, или парковским. И Стари парк у Темерину обилује тиме, од јутарње измаглице до дневног пробијања зракова сунца кроз већ проређене крошње, до “пљускова” златастих листова.

Темерин и његови становници заиста су привилеговани чињеницом да имају тако нешто у свом простору. Да би још више и безбедније уживали у чарима парка, неопходни су радови, које најављујемо већ неко време. С обзиром да је простор Старог парка у Темерину стављен  под заштиту Закона и пре неких познатих паркова у Новом Саду и утврђен је за природну парковску вредност треће категорије, неопходно је било проћи комлетну процедуру добијања сагласности за планиране радове.

Радови почињу у понедељак, 01. новембра 2021.године. Почињемо са заменом, односно, најпре уклаљањем старих, осушених стабала и санитарним орезивањем, уз поправљање естетске вредности и стабала и читавог простора. На самом почетку, обрадићемо први, улазни плато парка, који је пројектом Идејног решења реконструкције парковских површина Старог парка у Темерину, са припадајућом  инфраструктуром (ПЗИ E-263/18 Studio D’ART ), предвиђен за орнаментне елементе француског парковског стила, наравно у форми прилагођеној простору и времену.

Као до сада, сваког петка објављиваћемо како радови напредују, уз фото документацију.

 

Иако ће простор бити означен и обезбеђен, молимо грађане на обазривост и пажњу током кретања кроз парк.

 

Аутор текста: Маја Адлешић, стручни координатор уређења Старог парка у Темерину

Фотографије: Мајда Адлешић

[supsystic-gallery id=23]