БУЂЕЊЕ РАНОГ ПРОЛЕЋА

Долазак лепих дана омогућио је, после краће паузе, наставак радова у Старом парку у Темерину. У претходном периоду урађен је велики захват уклањања стабала, која нису задовољавала критеријуме, пре свега, здравственим стањем, а затим и својом небезбедном позицијом. Подсећања ради, у периоду од 2015. године до 2018.године урађена је валоризација, односно попис и оцењивање дендрофонда Старог парка, за потребе израде Идејног решења реконструкције парковских површина Старог парка у Темерину са припадајућом инфраструктуром   (ПЗИ E-263/18 Studio D’ART ). Поштујући овај документ, прошле године 2021. , који је од 1078 пописаних стабала оценио 291 за уклањање, приступило се процесу обнове. Почетна средства стигла су од стране Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, а поступак спроводе Општина Темерин, као носилац пројекта, и ЈКП Темерин, као управљач парка. У том смислу, Општину Темерин, односно радове на локацији Старог парка, у понедељак 14. фебруара 2021. године посетиће и ресорна министарка, гђа Ирена Вујовић, са сарадницима.

До сада је уклоњено 80% стабала предвиђених за прву фазу (планирано је уклањање 119 стабала) обнове и почиње други део активности, односно садња нових биљака. За почетак садње планирано је 76 стабала, односно 116, колико се до краја ове фазе планира. Одабране су врсте Pinus nigra J.F.Arnold (црни бор), Pinus strobus L. ( Вајмутов или свилени бор) и Carpinus betulus L. „Fastigiata“ (вретенасти граб).

Нешто мало о планираним биљкама за прву фазу – Црни бор и Вајмутов, или свилени бор, су једине врсте четинара које ће током обнове парка бити унете у простор.  Обзиром на читав концепт парка, који је скоро у потпуности састоји ода лишћарских врста, ово ће бити квалитативна промена. Пре свега, четинари немају изданачку моћ својствену лишћарима, тако да се неће дешавати њихов неконтролисан раст у обухвату парка. Својим изгледом унапредиће изглед парка, јер ће и у току зимских месеци бити „зеленила“, а самим тим и еколошких добити од тога. У зависности од услова средине, црни бор може порасти и до 40 м. Има широко купасту кишобранасту крошњу. Кора стабла је дебела, тамносива, испуцала у неправилним браздама. Одликује се способноћу доброг раста и развоја на чернозему, који је носећи тип земљишта у подручју Старог парка и то са високим нивом подземних вода, што је такође карактеристично за овај терен. Веома је отпоран и на градске услове. Својим бактерицидним својствима, посебно методом садње у густом склопу, односно групи, интензивно ће лучити бактерициде и остале аеросоле типичне за ове врсте, те тако знатно поправљати микроклиму простора, који грађани користе за шетње и рекреацију. Још једна веома важна еколошка вредност бора је и способност везивања земљишта, чиме се спречава и еолска ерозија, која је јако присутна у овом делу Војводине, коју карактеришу и јаки удари ветра, кошаве. Изузетно је отпоран на услове станишта, па подноси екстремне услове – сушу. Вајмутов бор, или свилени бор, у свом природном ареалу може нарасти до висине од 25-30 м, мада се могу наћи примерци висине и преко 50 м. Крошња је код млађих стабала пирамидална, док је код старих проширена и неправилна, са усправно отклоњеним гранама. Кора дебла је код млађих стабала танка, глатка, сјајна и сивозелена, док је код старих дебела и смеђесива. Отпоран је на хладноћу и добро подноси засену, обзиром на то да се убраја у полухелиофилне врсте.

С обзиром да се парк наслања на објекат школе, односно планира се изградња нове зграде на самој граници с парком, садња на овом потезу омогућиће и визуелну и звучну баријеру, а истовремено ће се створити и пријатан амбијент школи. Лишћарска врста, која се овом приликом сади, је хортикултурни варијетет граба. Бели граб, или белограбица, је листопадно дрво средње величине, са конусном круном, која у старости постаје изразито засвођена и округла, често је са кривудавим гранама. Варијетет који се сади је узане, вретенасте форме, веома интересантне текстуре и свеже зелене боје листова у вегетацији и саме форме крошње у периодима мировања направиће добар контраст „робустним“ боровима и дати неку врсту увода у даљу садњу атрактивних колоритних и цветних врста дрвећа. Све три врсте, као и оне које ће у следећој фази садње бити унете у простор, компатибилне су са постојећом вегетацијом, унеће нове естетске садржаје и фасцинације колоритом, текстурама, мирисима у различитим фенофазама. Посебно ће утицати на еколошке услове средине и то ће бити све израженије кроз време.

Садња се планира по свим правилима струке. Свака биљка током садње биће прихрањена супстратом за садњу на бази комбинације елемената за квалитетно и брзо ужиљавање, анкерисана са по три анкера висине 1,5 м и простор „садног тањира“, који треба да спречи одливање воде, биће малчиран. Све садне рупе претходно ће бити натопљене водом, а такође и биљке заливене у складу са потребама.

Надамо се да ће грађани Темeрина уживати у новитетима у Старом парку, али и водити рачуна о њима.

Мајда Адлешић


Фотографије: Золтан Варга
Још много изванредних фотографија из опуса нашег пријатеља Золтана, који објективом бележи историју Темерина, можете погледати на Фејсбук – Золтан Варга

[supsystic-gallery id=24]